Manger musi kochać to, co robi

Ciężka praca, wysiłek, zaangażowanie, dobre chęci, wewnętrzna motywacja nie wystarczą do tego, aby osiągnąć cel i być ekspertem w tym, co się robi. Managerowi, który chce odnosić sukcesy i wymierne korzyści oraz czerpać satysfakcję, musi kochać to, co robi. Interesowanie się tym, czemu poświęca się czas pracy, wyszukiwanie nowinek i dokształcanie się nie leży przecież w naturze ludzi, którym ich wykonywany zawód nie przypada do gustu. Poza tym, jeśli nie kocha się tego, co się robi, nie zostaje się ekspertem. Zawód managera jest na tyle odpowiedzialnym zawodem, że nie ma w nim miejsca na niedociągnięcia, brak umiejętności, a przede wszystkim zdrowego zapału. Ci, którzy pracę managera dostosowali do swojej pasji są wobec tych, którzy pracują bez weny skuteczniejsi, a ich nakład pracy rodzi zdecydowanie większą ilość sukcesów i korzystnych rezultatów. Okoliczności, które nie sprzyjają prostej ścieżce kariery powinny dawać do myślenia i ewentualnego przeanalizowania zmian w wykonywanym zawodzie.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>